Az egértanya § Het muizenhuis in het Hongaars

Het mooie muizenboek van Karina Schaapman is deze maand in het Hongaars verschenen, in een vertaling van mijn hand. Leuk om te vertalen, leuk om voor te lezen, leuk om met een heuse loep te begluren…

A napokban jelent meg első magyar könyvfordításom az Egmont Kiadónál. A könyvet írta és a díszletet építette Karina Schaapman. A képes gyerekkönyv főhőse Samu és Juli, két kiváncsi kisegér.

A holland szerző kb két év alatt építette az egérházat, benne minden apró résszel, mini-tárggyal. Ő sajátkezűleg gyártotta a legtöbb tárgyat, de lomtalanításkor, régi ismerősöknél és poros padlásokon is talált sok értékes kis darabot. A függönykéket, ruhácskákat és paplankákat is saját két kezével varrta, 50-es, 60-as évekbeli megmaradt anyagokból, a  szobácskák falain függő festményeket pedig igazi kortárs holland festőművészek festették!

Addig építgette, bővítgette az egyetlen kis szobácskával induló egértanyát, amig az végül már a műhely plafonjáig ért, három méter magasan, két méter szélesen. Akkor abbahagyta, és elkezdett írni. Körülbelül száz kis helyiség van a hatalmas egérházban, szobák, műhelyek, padlástér és pincerész, fürdő és mosókonyha, és minden ami egy egérház mindennapjaihoz kell, benne sok-sok kis kötött-horgolt egérkével. Ott lakik Samu és Juli is.

A szerző négy felnőtt gyermek édesanyja, és saját elmondása szerint egy varázslatos, ideális világot épített, melyben sokfélék a lakók, és sok mindenben különböznek egymástól, ugyanakkor ez a sokszínűség számukra nem félelmetes, hanem természetes, kiváncsivá tesz, és gazdagít.

Már 2011-ben jelent meg az első holland kiadás, és nagy öröm számomra, hogy lefordíthattam és idén januártól már magyarul is kapható. Egyébként azóta már egy újabb holland kötet is piacra került, melyben Samu és Juli a színház világával ismerkedik.

Az eredeti egértanya egy részét Hollandiában utaztatják, hogy minél több faluban és városban megnézhessék az olvasók. Egy másik része otthon maradt Karina Schaapmannál, a szerzőnél, és egy része az amszterdami központi könyvtár gyermekrészlegén áll, ott megtekinthető minden nap.

Nézd meg te is élőben! Itt egy picike video ami az amszterdami könyvtárban készült, és itt egy műsor a holland tévében melyben 3 percig szerepel az egértanya és a szerzőnő (a 17. percnél kezdődik, a 20. percig tart).
Természetesen hollandul 🙂

A fordító