Bánffy a médiában

A Magyar Televízió archivumában található (update: már nem!)

A Nagyúr: Bánffy Miklós (1)
A Nagyúr: Bánffy Miklós (2)
A Nagyúr: Bánffy Miklós (3)

Karácsony másodnapján délután megnéztük. Egészen kellemes, izgalmas időutazás volt, és megint roppant megszerettem fordítandó könyvem szerzőjét. Amint tegnapelőtt elkezdődött az Úr 2011-es esztendője, izgatott munkakedvvel fordulok a sokadik oldal(am)ra, hogy átültessem és hollandra fordítsam. De hogyan fogom Bánffyt magát lefordítani az olvasónak? Hogyan mondjam el, amit nem lehet? Nagyszerű ember volt, érdekes, sokoldalú, megfoghatatlan gondolkozású és cselekedetű. És mit szólna a mai dolgokhoz?

Hiszen ő volt az, aki a megbotránkoztatást vállalva egyszerű, szürke katonai öltözetben vonultatta be lovaggá ütés céljából a látványosan rokkant első világháborús tiszteket az 1918-as magyar királyi koronázás alkalmával a Mátyás templomba, hogy saját szemével lássa a díszbe öltözött vendégsereg, mit is művel a háború.
És Bánffy Miklós vitte színpadra először az akkoriban sokak számára fájóan kortárs zeneművet és balettet az Operaházban: a Fából faragott kiráyfit és a Kékszakállú herceg várát. Nem hiszem, hogy provokálni akart. Számomra minden írásából és a róla szóló írásokból kitűnik, hogy következetesen gondolta végig a lépéseket, és összefüggő, egészséges és kritikus gondolatvezetés keretezte véleményeit.
Nem tudom, mi van pontosan az új 2010-es magyarországi médiatörvényben (majd elolvasom), de őszintén kiváncsi vagyok, hogy a sok berzenkedő mellett van-e olyan ember, aki nem csak riadót akar fújni, hanem leginkább kreatív kihívásnak érzi az egészet. Hogy hogyan lehet mégis elmondani amit kell, és mégis jelen lenni ott, és azzal, amivel szükséges, mert így kívánja a becsület?
P.S. A becsület néha tényleg nagyon buta dolog. De sokszor meg időtállóan nagyszerű.

3 thoughts on “Bánffy a médiában

 1. Végre! Már nem is reméltem. Annál jobban örülök. Méghozzá magyarul is!!!
  Remélem, hogy boldog és csendes karacsony volt Nektek. És csak a legjobbat kívánok 2011-re!
  Az új mediatörvény. Nem tudom. Elég félelmetes. És most a Könyvalapítványt is akarják “megszüntetni”: http://www.litera.hu/hirek/a-magyar-konyv-alapitvany-megszuneserol
  Nem értem. Ki tudja, majd talán a Fordítóház se lesz tovább.
  Puszi
  H

 2. met die mediatorveny zal het eerst nog wel loslopen, en laten we de eerste toepassingen en rechtzaken maar afwachten, maar hoe dan ook is het gewoon niet het allerbeste plan en verdient het een einde zoals jeugdpuistjes. Een tijdje in de pubertijd, prima, maar liever niet een leven lang.

  Uiteindelijk is het niet de taak van de overheid om ons te civiliseren en bij te schaven. Dat kan zij helemaal niet en ze is vaak al druk met te noodzakelijke zelfscrutine.
  Lezers, chrijvers, denkers, burgers moeten zichzelf bijknippen, snoeien, ciseleren. Er zit niets anders op: leve datgene dat je wel als ‘vaktrots’ zou moeten kunnen noemen en ‘souvereiniteit in eigen kring’. Wie onoirbare onzin op het net flatst, krijgt billekoek en moet een tijd lang (in de Nieuwe Wereld een Leven lang? Internet will hunt you down….) voor straf zijn eigen schrijfsels lezen en verder niets.

  Voorts beschouw ik de regel mits zeer gemodereerd uitgevoerd als een extra stok achter de deur tegen smaad. Zo is het een boeiend experiment en wachten we af.
  -bambi-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *