VOG

Neem een gewone maandag. Een dag vol grootse vertaalplannen. Het wordt een drama. Je zag het niet aankomen, maar het blijkt vandaag een grootse VOG-dag. Hopeloos.

Hierbij een handleiding tot VertaalOntwijkendGedrag. Want een gewaarschuwd mens telt voor twee:

Sta op rond acht uur – half negen.  Realiseer je na een tijdje dat het geen zaterdag is. Denk even na over het leven, zittend op de rand van je matras, je hoofd nog op de grens tussen slapen en waken. Drink koffie die je net gebracht werd. Drink samen koffie, en praat wat over, tja, over Dingen. Neem een douche. Zoek kleren. Zoek andere kleren. Zoek een plek om je handdoek op te hangen. Trek kleren aan. Loop wat door het huis rond, ruim wat dingen op. Ruim nog meer dingen op, vind overal kopjes, glazen en bordjes. Breng alles naar de keuken, stel vast dat er geen brood meer in huis is. Ruim je slaapnest op. Zoek je portemonnee en een tas, ga naar de winkel om brood en melk. Want je hebt inmiddels al vastgesteld dat de melk in de koelkast zuur is geworden. Winkel. Thuis. Brood en beleg. Lees de krant online. Lees de krant van vorige week maandag aan tafel. Lees een paar domme artikelen op het www. Neem de telefoon op, bespreek het komende weekend met een oude kennis. Lees mails, beantwoord mails. Geef de planten water, stop een was in de wasmachine, ruim een schone was op, voel je maag knorren. Doe de afwas, warm ondertussen een pannetje bonensoep van eergisteren op. Eet soep, lees nog meer krant, eet nog meer soep. Zet koffie, doe nog een stukje afwas. Schuim de melk, draag alles op een dienblad naar de computer en ga daar aan de koffie. Geef de basilicumplant nog wat water want hij is nog steeds zielig. Regel wat financiele dingen online. Voel je nutteloos en bedenk met schrik dat je over anderhalf uur een skype-afspraak met Amerika hebt, en daarna een borrel in de stad. En dat er dus nog precies anderhalf uur van je dag over is om iets aan je vertaalwerk te doen. Pffff…. Dat schiet lekker op.

2 thoughts on “VOG

 1. Wat een briljant stukje. Net mijn leven, maar dan zonder de V van VOG. Het zou zo maar eens létterlijk 8 tot 12 procent van mijn bestaan in een jaar kunnen zijn. Wat je zo beeldend beschreef en tot op vijf minuten precies ontleedde. Is er iets als vrije wil? O guttegut. Dit is een goed document voor vele mensen die later de condition humaine van de vroege 21e eeuw willen doorgronden. Confronterend, maar> waarachtig.

  koffie?

  1. Jaaaaa! Koffie! … Maar weet je, JohnBoy, soms heb ik er tabak van om interessant onderzoeksmateriaal voor de toekomstige Europa-antropoloog te zijn. Mijn condition humaine wil niet gezien worden. Hoogstens gelezen… Fijn om iets van de werkelijkheid in woorden gevangen te hebben, ook al wordt het daar niet minder VOG-ig van. Hoe komen we hieruit, JohnBoy? Ik doe wel pogingen om de schade te beperken: heb nog steeds geen pagina op FaceBook, en deel dus geen virtuele “leuk”-jes en “like”-jes uit. Over verjaardagen, borrels en andere belangwekkende sociale evenementen word ik gelukkig nog steeds door goedwillende vrienden en bekenden per telefoon of in levenden lijve geinformeerd. Internet an sich is helaas al een grotere fuik. Daarin zwem ik nog steeds rechtdoor. Zo verzamel ik natuurlijk wel aardig wat oppervlakkige borrelpraat, maar daar heb ik de laatste tijd juist weer helemaal geen zin in. In oppervlakkige borrelpraat bedoel ik. Het leven is zo kort! Dan ga je toch geen ijdele weetjes bespreken met mensen die echt wel wat beters te vertellen hebben…?
   Tja.
   Ik vlucht weer terug naar de goede oude Bánffy! Tot een volgende keer, JohnBoy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *