Bánffy Miklós vándorkiállítás – Reizende tentoonstelling over Miklós Bánffy

Boedapest, 11 november 2010 – 23 januari 2011

Gróf Bánffy Miklós vándorkiállítás (Budapest, Krisztina Körút 57.)
Reizende tentoonstelling over Miklós Bánffy in het Nationale Theatermuseum
Opening/Megnyitó: 11 november 2010, 17:00

Voltam, láttam, nem győztem. Tulajdonképpen nagy, nagyon nagy ez az élet, de kicsi ahhoz amit látni szeretnénk belőle. Tetszik, hogy a fordításom révén ilyen közel kerülgetek (sic!) ehhez a Miklóshoz. Nem hiszem, hogy real time erre bárminek révén is lett volna alkalmam. Valahogy sohasem nagyvilági hölgynek képzelem magam a múltban, sokkal inkább nagyszemű és csudálkozó nagyvárosi cselédnek, szegény falusi pap okoskodó lányának, vagy polgári csipkék között tengődő fáradtarcú asszonynak. Szóval nem egytársaságbelinek.

Outi Hassi finn műfordítónak köszönhetem a meghívást – ő is ott lesz azon a bizonyos gyertyafényes vacsorán, amikor megünnepeljük a munka végét és a könyv megjelenését!

A kiállítás érdekes dolgokat mutat, és szép a Színháztörténeti Intézet épülete, egy csendes udvar a forgalmas Krisztina körút mellett. Megismerhettem Lakos Annát, aki kedvesen, szelíden de határozottan kalauzolt emberek és könyvek között és azt is felajánlotta, hogy idővel megnézhetem-meghallgathatom a megnyitónak azt a részét amit a sokaság miatt csak nagyon távolról nézhettem-hallhattam (volna, ha nem mentem volna ki inkább az udvarra, hogy egyebekről diskuráljunk Outival).

Szőcs Géza költő/Bánffy-kutató/államtitkár nyitotta meg a vándorkiállítást és keresetlen, hozzáértő szavakban mondott annyit, amennyit kellett egy megnyitó elé. Többek közt azt is, hogy tavasszal bemutatják Zalaegerszegen az egyik Bánffy-drámát. Jó lenne elmenni, megnézni! És azt is megjegyezte, hogy a Bánffy karikaturális politikusportréi azért olyanok, mert csak nagy adag szarkazmussal lehetett elviselni azt az európai tárgyalást amelyen a Magyarország dolgaiban is határoztak. (1922-ben rajzolta őket, amikor Magyarország külügyminisztere volt, és az országot képviselte a genovában -Genua- tartott Nemzetközi Tanácskozás Európai Kérdések Tisztázására című konferencián).

Saját tehetetlenségét is láttatja az önarcképe – mert önmagát is rajzban karikírozta. A képeket egyébként nem meglepő módon álnéven és francia címmel adták ki (Fresques et frasques: Myll, Ben – forrás: OSzK).
Bravo. Bravo. Et bravo encore!

 

Frissítés:
A vándorkiállítás 2011 január 24-től március 11-ig megtekinthető Kolozsváron.
A Reményik Sándor Galériában elsősorban a képzőművész Bánffy Miklós „mutatkozik be” (cím: Kossuth Lajos/21 Decembrie 1989. 1. szám), az EMKE–Györkös Mányi Albert Emlékházban pedig az Erdélyi Helikonhoz fűződő viszonyáról kapunk kimerítő képet (cím: Majális/Republicii u. 5/1. szám).

(Forrás: Szabadság online)

2 thoughts on “Bánffy Miklós vándorkiállítás – Reizende tentoonstelling over Miklós Bánffy

  1. Tisztelt hölgyem !

    Én vagyok a Bánffy kiállítás kurátora Szebeni Zsuzsa nagyon köszönöm a remek ismertetőt. az öcsém hosszú ideje hollandiában él holland a felesége is, hol lehetne az eredeti szöveghez hozzáférni? A kiállítás szerencsésen Kolozsvárra érkezett és úgy tűnik népszerű. Előre is köszönöm válaszát
    Zsuzsa

    1. Kedves Zsuzsa!

      Köszönöm az érdeklődést, örülök, hogy Kolozsváron is jól fogadják ezt a fontos és szép kiállítást! Emlékszem Önre, és arra, hogy kurátori munkáját a megnyitón szimbolikusan megköszönték egy csokoládéval töltött mini-bőrönddel 🙂
      A blogbejegyzésnek nincs holland eredetije, de szívesen leírom kb ugyanezt hollandul. Igyekszem hamarosan megcsinálni, addig is iratkozzon fel az RSS feed-re, vagy kb hetente nézzen rá a blogra.
      Minden jót kívánok,

      Üdvözlettel,
      Hermán M. Rebekka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *